Kako postaviti Google Analytics

google analytics

Google Analytics je najkorišteniji alat za web statistiku. Možda je najveća prednost korištenja usluge Google Analytics to što se usluge iz ovog alata mogu kombinirati s drugim sličnim Googleovim uslugama za procjenu (kao što su Google AdWords i Google alati za webmastere), što čini vrlo sveobuhvatnu i detaljnu analizu. Takva “unutarnja” procjena web stranice može se pokazati vrlo korisnom za tvrtku, jer se problematična područja mogu lako odrediti.

Neke od najznačajnijih značajki usluge Google Analytics su:
• segmentacija korisnika, izvještavanje s kojih stranica dolaze vaši korisnici, na što klikaju, posjećuju li vašu stranicu s mobitela ili desktopa, koji članci su vam najčitaniji…
• prilagođena nadzorna ploča
• izvještavanje o e-trgovini (transakcije, prihodi i aktivnosti prodaje)
• AdWords i optimiziranje kampanja

Postavljanje Google Analytics-a

Prijavite se (Sign up)

Da biste počeli koristiti Google Analytics morate imati Google račun. Ova veza: https://accounts.google.com/NewAccount će vas uputiti na stranicu koja će vam pomoći u stvaranju Google računa.

Odaberite postavke računa

Postavljanje postavka računa potrebno je jer utječe na to kako će informacije i podaci biti prikazani na zaslonu. Google Analytics je alat pogodan za korisnike, zbog čega postoji velika fleksibilnost prilikom konfiguriranja računa i odlučivanja o tome kako pregledati podatke i grafikone. Idite na karticu Admin na Google Analytics računu i kliknite “Create New Property”.
Od vas će se tražiti informacije kao što su naziv web-lokacije i URL. U ovom trenutku također možete odlučiti želite li da vam Google Analytics bude dostupan i kao mobilna aplikacija ili ne. Provjerite jeste li odabrali točnu vremensku zonu koja će se koristiti u izvješćima.

Postavite kod za praćenje

Na svoju web-lokaciju ili u mobilnu aplikaciju uvrstite ID i kôd za praćenje usluge Google Analytics da biste uopće mogli prikupljati i slati podatke o upotrebi na svoj račun usluge Google Analytics. Nakon što ste popunili sva tražena polja dobit ćete kod koji treba kopirati i postaviti na sve stranice i podstranice svog weba. Ako koristite WordPress, Analytics kod za praćenje možete dodati pomoću jednog od brojnih pluginova. Postavljanjem koda na stranicu počeli ste pratiti web u Google Analyticsu.

Leave a Reply