Kako postaviti Google Analytics

google analytics

Google Analytics je najkorišteniji alat za web statistiku. Možda je najveća prednost korištenja njegove usluge to što se usluge iz ovog alata mogu kombinirati s drugim sličnim Googleovim uslugama za procjenu (kao što su Google AdWords i Google alati za webmastere), što čini vrlo sveobuhvatnu i detaljnu analizu. Takva “unutarnja” procjena web stranice može se pokazati vrlo korisnom za tvrtku, jer se problematična područja mogu lako odrediti.

Neke od najznačajnijih značajki usluge Google Analytics su:
• segmentacija korisnika, izvještavanje s kojih stranica dolaze vaši korisnici, na što klikaju, posjećuju li vašu stranicu s mobitela ili desktopa, koji članci su vam najčitaniji…
• prilagođena nadzorna ploča
• izvještavanje o e-trgovini (transakcije, prihodi i aktivnosti prodaje)
• AdWords i optimiziranje kampanja

Postavljanje Google Analytics-a

Prijavite se (Sign up)

Za početak morate imati Google račun. Ova veza: https://accounts.google.com/NewAccount će vas uputiti na stranicu koja će vam pomoći u stvaranju Google računa.

Odaberite postavke računa

Postavljanje postavka računa potrebno je jer utječe na to kako će informacije i podaci biti prikazani na zaslonu. Google Analytics je alat pogodan za korisnike, zbog čega postoji velika fleksibilnost prilikom konfiguriranja računa i odlučivanja o tome kako pregledati podatke i grafikone. Idite na karticu Admin na Google Analytics računu i kliknite “Create New Property”.
Od vas će se tražiti informacije kao što su naziv web-lokacije i URL. U ovom trenutku također možete odlučiti želite li da vam Google Analytics bude dostupan i kao mobilna aplikacija ili ne. Provjerite jeste li odabrali točnu vremensku zonu koja će se koristiti u izvješćima.

Postavite kod za praćenje

Na svoju web-lokaciju ili u mobilnu aplikaciju uvrstite ID i kôd za praćenje usluge Google Analytics da biste uopće mogli prikupljati i slati podatke o upotrebi na svoj račun. Nakon što ste popunili sva tražena polja dobit ćete kod koji treba kopirati i postaviti na sve stranice i podstranice svog weba. Ako koristite WordPress, Analytics kod za praćenje možete dodati pomoću jednog od brojnih pluginova. Postavljanjem koda na stranicu počeli ste pratiti web u Google Analyticsu.

Ovo su najčešće greške koje raditi prilikom analize vašeg weba!

Leave a Reply