Bloganje za početnike – 2. dio

savjeti za pisanje bloga

Postoje brojne platforme za pisanje blogova koje su prilično izravne i ne zahtijevaju tehničke vještine za postavljanje. To svima omogućuje lako postavljanje i pisanje bloga. Prema statistici, WordPress je najpopularnija platforma za pisanje blogova.

O bloganju 1. dio.

WordPress

WordPress je dostupan potpuno besplatno, jedino što trebate imati podmirene preduvjete – hosting i domenu. Ovaj besplatni servis otvorenog koda baziran je na programskom jeziku PHP i besplatnom sustavu za upravljanjem bazom podataka MySQL. Ako imate iskustva s Microsoft Office alatima u WordPressu ćete se jednako lako snaći.

Danas imamo više od 50.000 pluginova koji služe za proširivanje funkcionalnosti web stranice i čak ako niste programer možete ih sami instalirati. Većina dodataka je besplatna, ali ih puno ima svoju PRO verziju koja se plaća i sadrži dodatne funkcionalnosti. WordPress je poznat i po odličnim SEO karakteristikama. Njegova struktura linkova čista je, a tražilice takve linkove lako indeksiraju.

Savjeti za početnike

Odaberite prikladan dizajn
Započnite odabirom odgovarajućeg dizajna bloga, onoga koji predstavlja temu vašeg bloga. Odabir savršenog dizajna može učiniti čuda za vašu ukupnu izvedbu. Dojam koji ostavljate kada netko posjeti vašu web stranicu vrlo je važan jer može odrediti hoće li se korisnici vratiti na vašu web stranicu. Učinkovit dizajn također može uvjeriti korisnike da više istražuju vaš blog i saznaju više o vašoj tvrtki.

Budite dosljedni
Dosljednost je također važan dio bloganja jer je cilj bloganja uspostaviti vezu sa svojim čitateljima kako biste ih angažirali i potaknuli ih da dijele vaš sadržaj. Pri objavljivanju članaka trebali biste biti dosljedni u pogledu izgleda, jezika i stila koji koristite. Definirajte svoj vlastiti stil i svoj vlastiti glas, jer vam to pomaže da izgradite autoritet i poštovanje. Obratite pažnju na gramatiku i pravopis, kao i na oblikovanje jer sve to može poboljšati dojam koji ostavljate.

Komunicirajte s čitateljima
Blogovi su savršeni za druženje, stoga pokušajte uspostaviti vezu sa svojim čitateljima. Pišite osobne članke koji će potaknuti vaše čitatelje da izraze svoje mišljenje. Pozovite čitatelje da sudjeluju postavljanjem pitanja, postavljanjem izazova ili traženjem komentara. Možete i zatražiti od korisnika da nastave raspravu na drugim društvenim mrežama, poput Facebooka stvaranjem hashtaga koji bi svi mogli pratiti.

Analizirajte izvedbu
Kao i kod svake marketinške strategije i vi trebate analizirati izvedbu svog bloga kako biste saznali:
• Tko posjećuje vaš blog
• Koliko često ljudi posjećuju vaš blog
• Koji su vam članci najčitaniji

Leave a Reply