Boje koje želite na svom web-u

Značenje boja na webu

Odabir pravih boja pri izradi web stranica je nešto što zahtijeva puno strpljenja i eksperimentiranja. Ljudska percepcija boja je u velikoj mjeri subjektivna, pa tako i ne postoje jasna i stroga pravila boja u web dizajnu.

To nas dovodi do glavnog pitanja, gdje i kako početi
sa odabirom boja za web dizajn?
Ovo su boje koje želite na svom web-u.

Značenje boja na web mjestu

Boje na web-u

Planiranje je prvi i najvažniji korak u izradi web mjesta. Sadržaj web mjesta se treba prilagoditi korisnicima, a u tome pomaže pravilan odabir boja na web mjestu.

Previše boja na jednom web mjestu je lošiji izbor nego premalo boja. Ako postoje bilo kakve sumnje oko biranja dominirajuće boje, najbolji izbor je plava boja. Plava je u većini slučajeva najfleksibilnija boja te odgovara najvećem broju tipova stranica.

Crvena boja – često se koristi kao boja za privući pozornost korisnika ili čitatelja.
Plava boja – dobro funkcionira s bijelom i ima širok raspon tonova koji također funkcioniraju dobro s raznim kombinacijama boja. Plavu boju najčešće koriste računalne kompanije, te tako pokušavaju prenijeti sigurnost.
Žuta boja – vesela i svijetla boja, često se koristi kada želimo apelirati na nešto. To je signalna boja zbog čega se ističe.
Zelena boja – često se koristi na stranicama povezanim s prirodom, zdravom prehranom i zelenim proizvodima.
Ljubičasta boja – često se koristi za dječje web stranice jer ju djeca vole.

Žarke boje najčešće se koriste u web dizajnu stranica koje su namijenjene mladima.
Prigušene pastelne boje koriste se u web dizajnu kada su vaša ciljna skupina žene.
Prirodne boje (boje posuđene iz prirode) – to su boje poput hrđavo crvene, smeđe, nebesko plave i tople roze. Ovakve boje se najčešće koriste za određenu tematiku web stranica, kao što su stranice o prirodi i prirodnim ljepotama.

Online alati za pomoć pri stvaranju i provjeri shema boja

Adobe Color– na kotaču boja sami podešavate i kombinirate boje. Ovo je odličan način da vidite kako odabrane boje funkcioniraju jedna uz drugu. Vrijednosti odabranih boja možete kopirati i koristiti u svom dizajnu.

Adobe Color

Color Scheme Designer – radi nešto drugačije od Adobe Color alata. Na kotaču s bojama micajući pokazivač, pokazuju vam se boje i sve njihove nijanse.

Jeste li dobro odabrali boje na vašoj stranici? Provijerite pomoću alata Check My Colors!