6 odličnih web stranica za preuzimanje besplatnih fotografija

fotografije

Fotografija je oduvijek bila sastavni dio dizajna. No, nema svatko resurse kako bi platio fotografa ili kupio skupe stock fotografije. Srećom, ako vam je potrebna visokokvalitetna fotografija za web stranicu, blog ili društvene mreže, a mali ste poduzetnik s ograničenim budžetom, postoji odlično rješenje.

Naime, sve je veći broj web stranica s prekrasnim stock fotografijama koje se besplatne za osobnu i komercijalnu uporabu. U ovom smo postu pripremili kratak popis fantastičnih web stranica koje su nama zapele za oko.

Većina ovih fotografija nisu ograničene autorskim pravima ili su označene CC0 licencom. To znači da ih možete kopirati, mijenjati i distribuirati, čak i u komercijalne svrhe, bez traženja dozvole.


UNSPLASH | unsplash.com

Unsplash ima bazu od više od milijun besplatnih slika visoke razlučivosti. Sve fotografije objavljene na Unsplash-u mogu se besplatno koristiti u komercijalne i nekomercijalne svrhe. Atribucija nije potrebna, ali je dobrodošla kada je to moguće.

unsplash.com, besplatna stock fotografija

PIXABAY | pixabay.com

Također ogromna baza fotografija, ali i ilustracija, vektora, videa i glazbe. Sav sadržaj s Pixabaya može se besplatno koristiti za komercijalnu i nekomercijalnu upotrebu u digitalnim i tiskanim medijima. Sadržaj možete editirati i mijenjati, a atribucija autora nije potrebna, iako opet, uvijek dobrodošla.

pixabay.com, besplatna stock fotografija

PEXELS | pexels.com

Još jedna stranica puna kvalitetnih i lijepih fotografija i videa. I ovdje vrijede ista pravila kao i na dvije prethodne stranice.

pexels.com

PICJUMBO | picjumbo.com

Picjumbo ima manju bazu besplatnih fotografija, no na ovo se stranici možete pretplatiti na newsletter. Pretplatom na newsletter, u vaš će inbox dolaziti sve novo dostupne fotografije.

picjumbo.com

FOODIESFEED | foodiesfeed.com

Ova se stranica s besplatnim fotografijama specijalizirala za prekrasne i prirodne fotke hrane. No pripazite, osim što ćete ovdje pronaći odlične fotografije, možda usput i ogladnite. 🙂

foodiesfeed.com

GRATSOGRAPHY | gratisography.com

Tražite li nešto potpuno drugačije, sigurni smo da ćete na ovoj stranici to i pronaći. Gratisography ima uistinu jedinstvenu kolekciju zanimljivih i pomalo neobičnih, ali uistinu kvalitetnih fotografija. Naravno, potpuno su besplatne za uporabu. 

gratisography.com, besplatna stock fotografija

Pripazite, osim što fotografije iz ovih izvora vrlo kvalitetne također su i vrlo velike. To znači da ćete morati smanjiti dimenzije za web ili društvene mreže. Više o tome koje su dimenzije najidealnije za društvene mreže pročitajte u našem postu Ovo su idealne dimenzije fotografija za društvene mreže.